Ons concept

"Des Racines & des Ailes" is het motto dat het nieuwe team aan het hoofd van de GREENWICH MODERN sinds januari 2022 drijft.

Roots. Het zijn vooral die van deze prachtige brasserie in Brusselse art-nouveaustijl, die trots 118 jaar oud is en waarvan de muren een rijke geschiedenis ademen.

Sinds de heropening worden deze wortels ook in de verf gezet via de Authentieke Belgische Keuken en de Traditie, door onze chef samengesteld volgens de moderne waarden van circulariteit en biodiversiteit, en via de verwerking van voedsel dat geleverd wordt door geselecteerde lokale ambachtslui en producenten, en geproduceerd wordt met respect voor de beredeneerde exploitatie van de aarde en de natuurlijke hulpbronnen.

Vleugels. Het nieuwe team wil de aanwezigheid van de Greenwich in het culturele en artistieke landschap van Brussel vergroten. Deze wens blijkt nu al uit de betrokkenheid van de Belgische kunstenaar Elzo DURT bij een permanente tentoonstelling van psychedelische werken die voor de GREENWICH MODERN is ontworpen, en uit de programmering van gerenommeerde artiesten uit de Belgische muziekscene.

De GREENWICH MODERN slaat ook haar vleugels uit door feestelijke weekendfeesten aan te bieden met de aanwezigheid van opkomende en bekende Brusselse DJ's, wiens muziek kan worden genoten met het proeven van onze Signature Cocktails, met talent samengesteld door onze mixologist.

Dus welkom bij GREENWICH MODERN!

Ons verhaal

Een Brussels instituut met een rijke geschiedenis!

GREENWICH, gelegen in het historische hart van Brussel, tussen de Beurs, de Antoine Dansaertstraat en de Sint-Gorikshallen, op nummer 7 van de Chartreuxstraat, is een echt Brussels instituut, een van de laatste oude tavernes uit de Belle Epoque met een rijke geschiedenis.

Dit art-nouveau meesterwerk werd gebouwd in 1904 en is ontworpen door architect Aimable DELUNE. Deze prachtige brasserie, die de tand des tijds heeft doorstaan, werd in de oorspronkelijke stijl gerenoveerd door de Gentse architect Pol ROBBRECHT, op initiatief van een Nederlandse investeerder en mecenas, Kees EIJROND, die in België bekend is als voormalig algemeen directeur van Rosas, het dansgezelschap dat werd opgericht door Anne Teresa DE KEERSMAEKER.

De reputatie van de GREENWICH berust ook op het feit dat het gedurende de hele 20e eeuw de tempel van de schakers van de hoofdstad was. Een vroegere eigenaar schreef: "In de Greenwich word je maar op één criterium beoordeeld: je schaakniveau. Dit verklaart waarom René Magritte niet veel succes had toen hij probeerde zijn surrealistische schilderijen te verkopen. De algemene opinie was dat als Magritte schilderde zoals hij schaakte, hij nog een lange weg te gaan had.

Want elke dag stapte de beroemde surrealistische kunstenaar René MAGRITTE (1898-1967) uit de tram aan de Beurs om, niet om te werken, maar om te gaan schaken in de GROENWICH, met zijn bankiers- en boekhoudersvrienden ; men kon hem er ook ontmoeten in het gezelschap van zijn vrienden van de Belgische surrealistische beweging, zoals Paul NOUGE, Marcel MARIEN, Christian DOTREMONT, Camille GOEMANS, Marcel LECOMTE, Louis SCUTENAIRE, E.L.T. MESENS.

De GREENWICH is ook de locatie geweest voor verschillende filmscènes, waaronder "L'Orcheste Rouge" in 1989, met Claude BRASSEUR, Roger HANIN en François BERLEAND.

Virtueel bezoek